Hammaddelerimizi seçerken nelere dikkat ediyoruz?
Neden FTALAT içermeyen koku yağları kullanıyoruz?
Ftalatlar birden fazla kullanıma sahip bir grup kimyasaldır. Ftalatlar, grup içindeki belirli türlerin potansiyel olarak insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olması sebebiyle, tüketicilerin kullanacakları ürünlerde bulunmasını istemediği kimyasal haline gelmiştir. DEP (Diethyl Phthalate) olarak bilinen koku yağlarında kullanılan ftalatlar, mum koku yağının aromatik gücünü artırmak için kullanılan çözücülerdir. Kokunun daha iyi karışmasına ve mumlarda daha kolay koku atışına yardımcı olur. Etkili ve ucuzdur. Ftalatların bazıları zararlı, bazıları zararsızdır. DEP’nin güvenli seviyelerde kullanılması halinde cilt ürünlerinde ve mumlarda toksik olmadığı tespit edilmiş ve tehlikeli olmayan olarak sınıflandırılmıştır. Fakat koku yağlarının yapımında güvenle kullanılabilecek ftalatlar olduğu doğru olsa da, kullandığımız koku yağlarının, güvenli seviyede ftalat kullanılıp kullanılmadığı endişesi yaratmamak adına ve doğallıktan yana olma düşüncesiyle mumlarımızın herhangi bir ftalat grubunu içermediğini rahatlıkla söylemek mümkündür. Mumlarda belirtilen sebeplerle kullanılan ftalat’ın zaten yapısı gereği kokuları iyi bağlayabilme özelliği olan soya mumlarında kullanmaya da gerek duyulmamaktadır.
CMR Ajanı nedir?
CMR’ler; kanserojen (kanser şekillendirme), mutajenik (mutasyonlara yol açabilir) veya reprotoksik (üremeye toksik) olarak belirlenmiş herhangi bir kimyasaldır. CMR’ler kronik olarak toksiktir ve sağlık üzerinde çok ciddi etkileri vardır. Kullandığımız koku yağlarının CMR olduğundan şüphelenilen herhangi bir madde içermediğini söyleyebiliriz.
PARAFİN nedir?
Parafin; ham petrol rafine edilirken yan ürün olarak elde edilen beyaz renkli, katı ve yarı saydam, buharı parlak bir alevle yanan, kokusuz bir hidrokarbondur. Parafinli mumların hammaddesi bu rafine petrol yan ürünüdür. Bu mumlar yakıldığında BTEX ( Benzen, toluen, etilbenzen ve ksilen ) olarak bilinen kanserojenler oluşturur ve solunduğunda sağlığa zararlı bu maddeler solunmuş olur. Parafin mumlarından salınan toksinler, dizel yakıt dumanlarında bulunanlarla aynıdır dolayısıyla bu açıdan bakıldığında evimizde bu tür mumlar yakmak sağlıklı olmayacaktır.
PARABEN nedir?
Paraben; koruyucu olarak kullanılan kimyasal maddedir. Ürünlerin raf ömürlerini artırmak ve herhangi bir küf veya bakteri oluşmasını önlemek için ürünlere eklenirler. Paraben tek bir kimyasal değildir; kozmetikte en yaygın kullanılan parabenler; metilparaben, propilparaben, butilparaben ve etilparabendir. Parabenler bazı mumlarda, kozmetikte kullanıldığı gibi bağlama ve raf ömrü uzatma amacıyla kullanılır. Bazen mum kokusu için kullanılan koku yağlarında da bulunurlar. Doğal içerikli toksik olmayan ürünler oluşturmak amacında oluşumuz sebebiyle mumlarımız paraben içermez.